Logopedie, een logische keuze bij taal- en spraakproblemen
Een logopedist kan bij veel verschillende soorten klachten worden ingeschakeld. Bijvoorbeeld als uw kind moeite heeft met de uitspraak van woorden of de formulering van hele zinnen. Of bij pasgeboren baby’s die moeite hebben met slikken. Ook voor volwassenen kan een logopedische behandeling, bijvoorbeeld als u stotter- of ademproblemen heeft, een logische keuze zijn. Veelzeggend is gespecialiseerd in kinderlogopedie, maar ook voor volwassenen hebben we toegespitste behandelingen.
Werkgebied logopedie voor kinderen
Het werk van een logopedist is heel divers. De meest voorkomende werkgebieden zijn taal, spraak, afwijkend mondgedrag, stem en gehoor.
-
Taal
Communicatie is erg belangrijk. Om goed te kunnen communiceren is taal essentieel. Taal is onmisbaar op zoveel vlakken. Door middel van taal maken we ons verstaanbaar, drukken we onze gevoelens uit, laten we weten wat onze behoeftes zijn, nemen we nieuwe informatie tot ons en maken we contact met anderen. Goed kunnen communiceren is vrijwel cruciaal om ons verder te ontwikkelen, op sociaal en intellectueel gebied. Toch is het spreken, lezen en schrijven van een taal niet voor iedereen vanzelfsprekend.
-
Taalontwikkelingsproblemen
Deze problemen hebben vaak te maken met de groeifase waarin het kind zich bevindt. Met een goede begeleiding van zowel de ouders als het kind werken we samen aan de taalontwikkeling van uw zoon of dochter. Wanneer iemand bijvoorbeeld een kleine woordenschat heeft of het moeilijk vindt om goede zinnen te maken, kan de logopedist hierbij helpen.
-
Spraak
Woorden spreken we uit, maar het is belangrijk dat elke klank goed uitgesproken wordt. Door het anders uitspreken van een klank kan een woord een hele andere betekenis krijgen of wordt de boodschap niet begrepen. Voorbeeld: 'toe' in plaats van 'koe'.
-
Afwijkend mondgedrag
Om duidelijk te kunnen spreken is het van belang dat de spieren in en om de mond sterk zijn. Als er geen goed evenwicht is in de mondspieren kan dit de uitspraak bemoeilijken (kinderen kunnen gaan slissen/lispelen), maar ook zorgen voor slikproblemen. Afwijkende mondgewoonten kunnen ook zorgen voor een verkeerde stand van de tanden.
-
Stem
De stem is het middel om verstaanbaar te communiceren met anderen. Op het moment dat iemand hees of schor is, kan het moeilijk zijn om goed te communiceren. Ook een verkeerde ademhaling kan hierbij een belangrijke rol spelen.
-
Gehoor
Communiceren is een combinatie van spreken en luisteren. Die twee functies horen bij elkaar als je een gesprek voert met iemand. Je reageert op wat de ander zegt en hoe jij dat (gesproken geluid) waarneemt. Hoe je hoort, beïnvloedt de reactie. Goed horen is daarom van groot belang.
Werkgebied logopedie voor volwassenen
Ervaart u problemen op het gebied van ademhaling? Bent u snel hees? Hoest u veel gedurende de dag? Vindt u het lastig om de kern van een verhaal te begrijpen en te onthouden? Heeft u moeite om uw gedachten goed te formuleren of komt u niet meer goed uit uw woorden? Veelzeggend is gespecialiseerd in logopedische behandeling voor volwassenen.
Veelzeggend biedt onderzoek, behandeling en begeleiding wanneer u problemen ervaart op het gebied van communicatie, ademhaling, gehoor, spraak, stemgeving en taal. Samen met u wordt gewerkt naar het behouden en verbeteren van uw vaardigheden.
In Weststellingwerf hebben wij een samenwerkingsverband met de logopedisten van Meriant.
-
Afasie en spraakapraxie
Heeft u moeite om op de juiste woorden te komen? Begrijpt u niet goed wat uw omgeving bedoelt? Klinkt uw spreken haperend of is uw zinsformulering niet vloeiend?
Wat is afasie, spraakapraxie?
Afasie is een taalstoornis die veroorzaakt wordt door
hersenletsel. Denk hierbij aan een beroerte, ongeval of een tumor. Een afasie is bij iedereen anders, afhankelijk
van welk hersengebied is aangedaan. U kunt bijvoorbeeld moeite ervaren met het begrijpen van wat een ander zegt.Of u heeft moeite om op de juiste woorden te komen. Het lezen en schrijven kan aangedaan zijn waardoor u geen boek of krant meer kunt lezen. Naast een afasie, kan er sprake zijn van een spraakapraxie. Dit is
een stoornis waarbij er een verstoring is in de programmering van de spieren die nodig zijn bij het spreken.Wat kan Veelzeggend voor u betekenen?
Tijdens een intakegesprek wordt gevraagd naar welke
problemen u ervaart en wat uw wensen zijn. Wanneer u moeite heeft om uzelf verstaanbaar te maken is het fijn als er een partner of familielid aanwezig is.
Hierna wordt onderzocht hoe uw begrip en productie van de taal verloopt. De communicatie met de
omgeving wordt beoordeeld en er wordt onderzocht of het lezen en/of schrijven is aangedaan. Aan de hand van onderzoek wordt een behandelplan opgesteld. Dit behandelplan is individueel en ingericht op uw wensen. Er worden met u oefeningen gedaan om de communicatie, het begrijpen, het spreken, het lezen en schrijven te verbeteren. U ontvangt tips en adviezen hoe u zo optimaal mogelijk met uw omgeving kan communiceren. -
Dysartrie
Bent u minder goed te verstaan? Heeft u moeite met
langere woorden of kunt u uw zin niet afmaken? Spreekt u zacht, of juist binnensmonds?
Wat is dysartrie?
Dysartrie is een spraakstoornis die veroorzaakt wordt door een beroerte, ongeluk, tumor en/of spierziekten. De spieren die nodig zijn voor het ademhalen, de uitspraak en de stemgeving werken hierdoor onvoldoende. Door een dysartrie kunt u moeite
ervaren met onduidelijk spreken, een zachte of juist hese stem en kan de omgeving u moeilijk verstaan. Communiceren met een ander kan hierdoor lastig
zijn. Dit kan komen door een onduidelijke uitspraak, een (te) zachte en/of hese stem, en eentonig of nasaal (door de neus) spreken of een combinatie hiervan.
Wat kan Veelzeggend voor u betekenen?
Tijdens een intakegesprek wordt gevraagd naar welke
problemen u ervaart en wat uw wensen zijn. Wanneer u moeite heeft om uzelf verstaanbaar te maken is het fijn als er een partner of familielid aanwezig is.
Hierna worden de ademhaling, de mondmotoriek, de
gevoeligheid van de mond, de spraak en de
stemgeving onderzocht. Aan de hand van onderzoek wordt een behandelplan opgesteld. Dit behandelplan is individueel en ingericht op uw wensen. Er worden met u oefeningen gedaan om de communicatie en
het spreken te verbeteren. U ontvangt tips en adviezen hoe u zo optimaal mogelijk met uw omgeving kan communiceren. -
Chronisch hoesten
Kucht en/of schraapt u uw keel veel gedurende de dag?
Heeft u het idee dat er iets in uw keel vastzit? Heeft u last van vastzittend slijm?
Wat is chronisch hoesten?
Chronisch hoesten gaat vaak gepaard met een pijnlijke
keel, of een pijnlijk gevoel met slikken. U heeft een gevoel van een kriebel of een scherp gevoel in de keel die maar niet weg gaat (branderig en pijnlijk
gevoel). U hoest regelmatig slijmen op en er is geen duidelijke (long)aandoening die het hoesten veroorzaakt. U hoest dagelijks zeer frequent en uw nachtrust kan er verstoord door worden.
Wat kan Veelzeggend voor u betekenen?
Tijdens een intakegesprek wordt gevraagd naar welke
problemen u ervaart en wat uw wensen zijn. Er zal onderzoek gedaan worden naar uw houding, uw ademhaling in rust en tijdens spreken. De logopedist leert u de hoestprikkels te herkennen, bespreekt met u een optimale stemhygiëne en zal oefeningen doen om het hals-keelgebied te doen laten ontspannen. U ontvangt tips en adviezen zodat u het geleerde kunt blijven toepassen in het dagelijks leven. -
Cognitieve communicatie stoornissen
Heeft u moeite om de kern van een verhaal te formuleren? Spreekt u veel of onderbreekt u uw partner maar heeft u niet door dat dit ongepast is? Begrijpt u niet de bedoeling van een grapje? Rechter hemisfeerproblemen vallen vaak niet op bij de persoon zelf maar worden vaak door de omgeving opgemerkt.
Wat zijn rechterhemisfeer communicatieproblemen?
Rechter hemisfeer communicatieproblemen zijn problemen op gebied van taal en/of communicatie die veroorzaakt is door hersenletsel. Denk hierbij aan
een beroerte, ongeval of een tumor.
Letsel in de rechter hemisfeer is bij iedereen anders en
afhankelijk van welk hersengebied is aangedaan. U kunt bijvoorbeeld moeite ervaren met de communicatie. Denk hierbij aan het niet kunnen
volgen van een gesprek, het begrijpen van de kern van het verhaal, het maken van ongepaste opmerkingen, verminderd rekening houden met de achtergrond van uw gesprekspartner. Soms wordt figuurlijke taal letterlijk opgevat of worden grapjes niet goed begrepen.
Wat kan Veelzeggend voor u betekenen?
Tijdens een intakegesprek wordt gevraagd naar welke
problemen u ervaart en wat uw wensen zijn. Wanneer u moeite heeft om uzelf verstaanbaar te maken is het fijn als er een partner of familielid aanwezig is.
Hierna wordt onderzocht hoe uw begrip en productie van de taal verloopt. De communicatie met de
omgeving wordt beoordeeld en er wordt onderzocht of het lezen en/of schrijven is aangedaan. Aan de hand van onderzoek wordt een behandelplan opgesteld. Dit behandelplan is individueel en ingericht op uw wensen.Er worden met u oefeningen gedaan om de communicatie, het begrijpen, het spreken, het lezen en schrijven te verbeteren. U ontvangt tips en adviezen hoe u zo optimaal mogelijk met uw omgeving kan communiceren.
-
Logopedie en de ziekte van Parkinson
Heeft u moeite om op de juiste woorden te komen of raakt u regelmatig de draad van het verhaal kwijt? Is uw stemgeving veranderd en vindt uw omgeving u minder goed verstaanbaar? Of ervaart u juist problemen met kauwen of slikken tijdens het eten en drinken? Bovenstaande voorbeelden zijn klachten
die mensen met de ziekte van Parkinson regelmatig ervaren. Logopedische behandeling kan daarbij helpen.
Sybrine de Haan is onze specialist ouderenzorg en zij biedt deze ondersteuning in Ooststellingwerf. Sybrine onderzoekt, behandelt en begeleidt cliënten met problemen op gebied van adem, articulatie, stem,
slikken, taal, gehoor en communicatie.Wat kan Veelzeggend voor u betekenen?
Parkinson is een progressieve aandoening, de klachten nemen in loop van de tijd toe en kunnen zich uitbreiden. Door vroegtijdig nieuwe technieken aan te leren wordt u geholpen bij het verbeteren en in stand houden van de communicatie, het slikken en het verminderen van speekselverlies. Hieronder staat een opsomming van de klachten die mensen met de ziekte van Parkinson kunnen ervaren. De problemen ontstaan
geleidelijk en kunnen toenemen in ernst.
- Zachte en hese stemgeving
- Monotoon stemgeluid (nachtkaarseffect, uw stem dooft uit aan het eind van de zin)
- Mompelende of binnensmondse uitspraak
- Problemen met woordvinding of het aanhouden van een verhaallijn
- Speekselverlies
- Problemen bij kauwen en slikken van etenswarenMet een verwijzing van uw arts kan u terecht bij
Veelzeggend. Tijdens een intakegesprek wordt gevraagd naar welke problemen u ervaart en wat uw wensen zijn. Wanneer u moeite heeft om uzelf verstaanbaar te maken is het fijn als er een partner of familielid aanwezig is. Aan de hand van onderzoek wordt een behandelplan opgesteld. Dit behandelplan is individueel en ingericht op uw wensen. Er worden met u oefeningen gedaan om bijvoorbeeld de kwaliteit en de luidheid van de stem, de kwaliteit van articulatie, ademhaling, melodie en tempo van het spreken, kauwen en slikken, speekselverlies te verbeteren en de klachten te verminderen.Met een verwijzing van uw arts kan u terecht
bij Veelzeggend. Bent u niet in de gelegenheid om naar de praktijk te komen vanwege gezondheidsredenen? In overleg met uw (huis)arts kan de logopedische
behandeling bij u thuis plaats vinden. Logopedie wordt vergoed door uw zorgverzekeraar en wordt eerst verrekend met het eigen risico. Veelzeggend
heeft contracten met alle zorgverzekeraars. -
Stem en Lax Vox
Stemproblemen
Klinkt uw stem hees na een tijdje spreken? Is uw stem
vermoeid na een dag werken? Ervaart u een droge keel? Valt u stem zomaar weg tijdens spreken?
Globusgevoel
Heeft u het gevoel dat er iets in uw keel zit?
Wat zijn stemproblemen?
Stemproblemen zijn zeer divers en kunnen ontstaan door verschillende oorzaken. Stemproblemen kunnen organisch van aard zijn, dit wil zeggen dat er een afwijking is aan de organen die betrokken zijn bij de stem zelf. Wanneer er bij u stembandknobbels, poliepen of oedeem zijn geconstateerd kunt u bij ons terecht voor therapie. Stemproblemen kunnen ontstaan door een griepje, door foutief stemgebruik, een verkeerde stemhygiëne of bijvoorbeeld na intensief stemgebruik. Onze ademhaling is van belang bij stemgeving. Klachten kunnen o.a. zijn, een schorre/hese stemgeving, pijn bij of na stemgeving,
globusklachten (het gevoel dat er iets vastzit in de keel), een vermoeide stem, een wegvallende stem of het niet meer kunnen behalen van een volledig bereik in toonhoogten bij zingen.
Wat kan Veelzeggend voor u betekenen?
Tijdens een intakegesprek wordt gevraagd naar welke
problemen u ervaart en wat uw wensen zijn. Er zal onderzoek gedaan worden naar uw houding, ademhaling, stemgewoonten en uw stemgebruik in rust en tijdens spreken. De logopedist leert u een gezonde stemhygiëne aan, geeft oefeningen voor houding en ontspanning. Door verschillende stemoefeningen om uw stemgeluid weer zo goed als vanouds te krijgen/ opbouw van een draagkrachtige, heldere spreekstem (gezonde ademhaling en open houding).. U ontvangt tips en adviezen zodat u het geleerde kunt blijven toepassen in het dagelijks leven.Lax Vox
Met Lax Vox creëer je een ontspannen stemgeving. Normaliter herstelt de stem zich gedurende de
nacht wanneer deze normaal of zwaarder is belast. De slijmvliezen kunnen dan herstellen doordat de stemplooien in rust zijn. Na een periode van rust zal de
stem in de meeste gevallen weer helder klinken.
Wanneer uw stem, ondanks stemrust niet volledig hersteld is kan de Lax Vox methode worden ingezet.
Wat is Lax Vox?
Lax Vox betekent letterlijk ‘relaxatie van de stem’ oftewel afname van spanningen tijdens het stemgeven. Door Lax Vox ontstaat er een betere balans tijdens het
stemgeven. De spieren die betrokken zijn kunnen ontspannen werken waardoor de stem zich sneller kan herstellen.
Lax Vox heeft als doel:
- Het verbeteren van de samenwerking tussen houding, adem en stem
- Een optimale beweging en sluiting van de stemplooien
- Het verbeteren van de stemkwaliteit
Lax Vox wordt ingezet als warming up en als cooling down bij stemoefeningen. Het dient voor het ontspannen van het stemorgaan. Denk hierbij aan het ontspannen van het strottenhoofd en de spieren die betrokken zijn bij articulatie, zoals de mondbodem en wangen. Daarnaast wordt Lax Vox ingezet ter preventie van stemproblemen of wanneer er al een stemprobleem
bekend is. Tevens wordt het toegepast bij erkoudheden. Hiermee wordt preventief voorkomen dat slechte stemgewoonten worden overgenomen.
Hoe werkt Lax Vox?
Lax Vox is een eenvoudige maar effectieve manier om de stemplooien te laten sluiten zonder dat er teveel inspanning wordt geleverd.
Tijdens de Lax Vox methode wordt er gebruik gemaakt van een siliconen buisje van circa 30 cm lang en een flesje water. De logopedist legt uit hoeveel water
er nodig is en voorziet u van oefeningen.
Door het blazen en stemgeven in het buisje neemt de druk boven de stembanden toe. Dit resulteert in een tegendruk een de bovenkant van de stemplooien. Zo ontstaat er een juiste balans tussen de druk onder en boven de stemplooien. Deze manier van oefenen zorgt als ware voor een massage van het strottenhoofd. Dit leidt tot een gebalanceerde, ontspannen manier van stemgeven en een sneller herstel van de stem. -
Adem
Ademhalingsproblemen en hyperventilatie.
Heeft u het idee dat u achter de adem raakt tijdens
spreken en/of zingen? Is uw ademhaling hoog ademt u snel? Of lukt het u niet meer om uw zinnen volledig af te maken tijdens spreken?
Wat zijn ademhalingsproblemen?
Ademhalingsproblemen zijn divers. Denk hierbij aan een hoge ademhaling tijdens spreken en/of onvoldoende ademsteun tijdens spreken en
of zingen. Een juiste ademhaling is van belang in het dagelijks functioneren!
Door een verkeerde ademhaling kunt u verschillende klachten ervaren. Er kan spanning ontstaan in het hals-keelgebied. U kunt problemen ervaren met
stemgeving of u voelt zich lusteloos, snel vermoeid, heeft een droge keel of krijgt moeite met slikken.
Wat kan Veelzeggend voor uw betekenen?
Tijdens een intakegesprek wordt gevraagd naar welke
problemen u ervaart en wat uw wensen zijn. Er zal onderzoek gedaan worden naar uw houding, uw ademhaling in rust en tijdens spreken. De logopedist leert u met behulp van verschillende technieken een juiste houding en/of ademhaling aan. U ontvangt tips en adviezen zodat u het geleerde kunt blijven toepassen in het dagelijks leven.
Taalontwikkelingsstoornis signaleren
Enkele signalen bij baby's:
• Brabbelt niet of weinig gevarieerd
• Is opvallend stil tijdens het spelen
• Zegt en begrijpt weinig woordjes
• Is snel boos of verdrietig als je hem/haar niet begrijpt
Enkele signalen bij peuters:
• Maakt nog geen duidelijke zinnen
• Is moeilijk te verstaan
• Brabbelt nog veel en heeft een eigen taaltje
• Er is nog geen gesprekje mogelijk
Verwijzing naar een logopedist
Logopedie valt binnen de basisverzekering. Voor een aantal zorgverzekeraars is het niet meer nodig dat u een verwijsbrief haalt. Veelzeggend is DTL-proof. Dat betekent dat u zelf een afspraak kunt maken en dat we tijdens het eerste contact bepalen of logopedie voor u, of uw kind, geïndiceerd is. Voor sommige verzekeraars is nog wel een verwijzing nodig van een huisarts, tandarts of specialist (bijvoorbeeld kno-arts).
Onderzoek en logopedische behandeling
Na de aanmelding wordt een eerste afspraak ingepland. Tijdens de eerste afspraak is er een intake en een anamnesegesprek, waarin de klachten en uw verwachting worden besproken. Daarna volgt logopedisch onderzoek en worden de resultaten met u besproken. Het behandelplan wordt specifiek voor u (of uw kind) opgesteld en met u besproken. Hierna volgt de logopedische behandeling.
Een therapiesessie duurt 25 tot 30 minuten en heeft meestal een wekelijkse frequentie. Het aantal behandelingen is afhankelijk van de hulpvraag. Er wordt gewerkt met een logopedieschrift of logopediemap waarin oefeningen geplakt of geschreven worden. Deze dienen thuis een aantal keer per week herhaald te worden.
Evaluatie tijdens het behandeltraject
Voorafgaand aan het behandeltraject wordt door de logopedist, in overleg met de cliënt en/of ouders, een behandelplan opgesteld. Tijdens het behandeltraject evalueren we regelmatig, zodat we het effect van de logopedische behandeling kunnen beoordelen. Op basis daarvan kunnen we met u overleggen of we het behandelplan moeten aanpassen. De regelmaat van het evalueren is afhankelijk van het aantal afgesproken behandelingen.
Cliënttevredenheidsonderzoek
Wij vinden het erg belangrijk dat wij logopedische zorg bieden die aansluit bij uw wensen. Vandaar dat wij tijdens het behandeltraject regelmatig met u evalueren, maar wij vinden het ook prettig om na afsluiting van het behandeltraject van u te horen hoe u onze zorg heeft ervaren. Het bedrijf Qualizorg voert voor ons het cliënttevredenheidsonderzoek uit. Het invullen van de digitale vragenlijst is geheel anoniem.